*RECOMANDARE DE FILM – 2*

Ed Harris scoate în anul 2000 un film (dedicat părinţilor săi, apropo), în care spune istoria tumultuoasă, zăpăcită a unui pictor stors-o-scurs prin băuturi, picturi şi femei – Jackson Pollock. Aşa cum am mai auzit, cunoscut, cetit, un geniu este un tip neînţeles de societate, cu un ficat bolnav şi pasiuni distructive, a cărui viziuni sunt mult prea crude pentru a putea fi digerate de criticii care trăiesc bine-merci în corobşică.

Jackson Pollock însă nu a fost doar un geniu neînţeles. El a fost un geniu neînţeles care a înţeles că nu e chiar atât de rău, la un moment dat, sa devii un geniu înţeles. Eu cel puţin, asta am înţeles. Cu o femeie puternică alaturi (fiica unor evrei emigranţi din Basarabia, apropo), el reuseste pe parcursul a zece ani să devină un nume în lumea artei. Băutura şi pasiunile pentru un futai uşor îl transformă dintr-un pustnic ce-şi petrece zilele între pensule şi vopsele, într-un soon-to-be  мужичок, cu burtică, barbă, alcool, femei, maşini şi iarăşi barbă, alcool, femei, maşini.

Pollock moare într-un accident auto. Deloc eroic, deloc subit. Previzibil sfârşit a unui tip care aşa şi nu a învăţat să pună câte un singur punct la capăt de propoziţie. Dar cine sunt eu să scriu despre asta…

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s