*BUNĂ SEARA, CAHUL!*

Festivalul Faces of Friends, până nu demult, îmi era la fel de străin ca şi binomul lui Newton sau electronegativitatea clorului. Dar asta până în momentul în care am acceptat să fiu chiar parte din el (din festival în sens că) şi am ales să fiu prezentator-înveselitor-al-festivalului pentru mulţimea de feţe de prieteni din Cahul.

În Cahul însă, nu se ajunge foarte simplu. Mai întâi e drumul până acolo. Dar drumul nu e drum până nu îl parcurgi cu un mijloc de transport mecanizat, în cazul dat — un autobuz de sorginte ucraineană, cu WiFi gratuit, piscină şi decoraţii fabuloase.

Drumul e scurt mai ales dacă ai un camarad alături, care (de sex feminin fiind) îţi poate asigura un două-trei ore de istorii interesante despre viaţă, strategii fiscale şi emigrare. (În general Ana s-a purtat cuminte în afară de momentul în care s-a apucat împreună cu doi sirieni să caute morfină la miez de noapte şi să strige pe străzile din Cahul citate din Zelea-Codreanu, dar ea oricum nu le ţine minte pe toate…)

La Cahul eu nu fusesem încă din secolul trecut (1997, mai exact), dar nu multe s-au schimat de-atunci.

Trăsurile de cai (Faimoasele trăsuri de cai din Cahul!), neatinse de regimul comunist, continuă să reprezinte un pilon al turismului din această zonă.

La piaţă se comercializează o gamă largă de produse de import.

 

Iar inscripţionarea de date pe o bandă magnetică încă se mai practică la scară destul de largă în oraşul Cahul.

Cu toate astea, cea mai intactă şi veşnică parte din Cahul s-a întâmplat să o întâlnesc în satul Roşu. Aşezată cuminte la umbră, potrivindu-şi ţinuta cu atenţie înainte de a fi fotografiată, această bătrânică este probabil cea mai nemuritoare bătrânică pe care am reuşit vreodată să o văd.

p.s. Mulţumesc Cahuleni şi Cahulence pentru explozia de energie din care m-am alimentat cu nesaţ. :*

 

 

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s